1 Aralık Dünya AIDS Günü

Sağlık Gönüllüleri “HIV ile yaşayanlar…da hasta değildir” dedi…

1 Aralık Dünya AIDS Günü olması dolayısıyla Amasya Üniversitesi Sağlık Gönüllüleri Kulübü öğrencileri;

“HIV ile yaşayan insanlar ile tokalaşmak, öpüşmek, kucaklaşmak veya onlara sarılmak; kısaca herhangi bir sosyal temas ile BULAŞMAZ,

“HIV ile yaşayan insanlarla aynı okulda okumak, aynı işyerinde çalışmak, aynı yerde yemek yemek, aynı havuzda/denizde yüzmek, aynı tuvaleti/banyoyu kullanmak; kısaca hava, su, gıda veya doğrudan temas yolu ile BULAŞMAZ,

Sinek veya böceklerden BULAŞMAZ.” sloganlarıyla farkındalık oluşturdu.

Sağlık Gönüllüleri Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurhan DOĞAN; “Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS), İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) ile bulaşan, bireyin bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalıktır. AIDS sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz tam iyileşme sağlayacak tedavisi ve aşısı olmayan bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak tedavi protokolleri kesintisiz uygulandığı takdirde, HIV enfeksiyonu, ölümcül bir hastalıktan ziyade yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren kronik bir hastalık haline gelmiştir. En sık bulaşma şekli; damar içi madde kullanımı, enfekte kan/kan ürünleri, anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle, homoseksüel ve heteroseksüel ilişkiyledir. Başka bir bulaşıcı hastalık öyküsünün olması da AIDS riskini artırmaktadır.

HIV virüsü; dokunmak, sarılmak, tokalaşmak, gözyaşı, ter, tükürük, giysilerin ortak kullanımı, tabak, çatal, bardak paylaşımı, genel tuvalet, havuz, banyo, hamam ve sauna paylaşımı gibi ortak kullanım alanlarından bulaşmamakta ancak toplumda yanlış algı ve önyargılı davranışlardan dolayı HIV’li bireylerin birçok alanda ayrımcılığa maruz bırakıldığı ve kendini gizlemek zorunda kaldığı görülmektedir. Türkiye, Dünya’da HIV-AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Ancak ülkemizde 1985 yılında üç olan toplam vaka sayısı, 31 Aralık 2018 itibariyle toplam 21 bin 520’dir. Bu vakaların yüzde 79.9’u erkek, yüzde 20.1’i kadındır. Bulaş yoluna göre dağılıma bakıldığında, ülkemizde bildirimi yapılan vakaların %50’sinde bulaş yolu bildirilmemiştir. Bulaş yolu bildirilen vakalar içerisinde %98’i cinsel yolla, %2’si ise damar içi madde kullanımı yoluyladır.

Son yıllarda yapılan çalışmalara göre Türkiye’de AIDS’ın gençler arasında görülme sıklığı giderek artmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-34 yaş grubudur. Bu nedenle toplumumuzda, HIV/AIDS konusunda farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Dünya AIDS Günü, HIV’ın yayılması ve AIDS hastalığının artışına bağlı olarak farkındalığın artırılması, bu hastalığı taşıyan insanların toplum içinde yaşadıkları ayrımcılığı önlemek için ülkemizde ve tüm dünyada her yıl 1 Aralık’ta kutlanmaktadır.”

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. Sağlık Gönüllüleri Kulübü olarak bizlerde “Virüsle savaşmanın en etkili yolu, ondan korunmaktır. HIV hayatın içinde; bilmek, korunmak, tedavi olmak ve bulaştırmamak elimizde.” sözleriyle HIV/AIDS’e karşı olup, farkındalık oluşturmak amacıyla 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nü kutlarız.

Bu etkinliğe katılımlarından dolayı; Öğrenci Hemşireler Zekeriya CİTER, Fatih ABANOZ, Elif CEYLAN, Rojbin DÜŞÜNMEZ’e ve etkinlik için bizlere destek olan Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neslihan KARAVİN’e teşekkür ederiz.

1 (9)2 (7)

3 (7)