Sağlık Gönüllüleri Kansersiz Yaşama Dikkat Çekti

1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası’nda Amasya Üniversitesi Sağlık Gönülleri Kulübü öğrencileri hafta boyunca etkinlikler gerçekleştirmiştir.Etkinlikleriçerisinde 05 Nisan 2019Cuma günü Amasya Üniversitesi Milli HakimiyetYerleşkesi’ndeöğretim elemanları ve öğrencilere, 06 Nisan 2019Cumartesi günü Amasya Park AVM’de topluma kanserden korunma konusunda farkındalığı yükseltmek ve bilincini artırmak amacıyla standlar kurularak kanseri önleme ile ilgili bilgilendirme sağlanmış, broşürler dağıtılmıştır.Kanserden korunma konusunda farkındalığı yükseltmek ve bilinci artırmak için açılan standlar Amasya Üniversitesi öğrencileri, öğretim elemanları ve Amasya halkı tarafından büyük ilgi görmüştür.StandlarAmasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu CANSARAN,Yabancı Diller YüksekokuluMüdürü Prof. Dr. Keziban ORBAY, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neslihan KARAVİN tarafından ziyaret edilmiştir.

Image4

05 Nisan 2019Cuma günü Amasya Üniversitesi Milli HakimiyetYerleşkesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Volkan TAŞOVA “Genel Kanserler, Risk Faktörleri ve Belirtileri”, Diyetisyen Saliha IŞIK ise “Kanserden Korunmada Beslenme” ile ilgili panel gerçekleştirmiştir. Panele değerli bilgileri ile katkı sunan konuşmacılara Sağlık Gönülleri Kulübü adına Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu CANSARAN tarafından ağaç dikim sertifikaları takdim edilmiştir. Panele katılım gösteren öğrenciler içerisinden iki öğrenciye Amasya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bisiklet hediye edilmiştir.

Kanser -haftasi -etkinlikleri -10872824_o (1)

Thumbnail _i 7mag (1)

06 Nisan 2019 Cumartesi günü 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri içerisinde toplumun kanser konusunda dikkatini çekmek,farkındalığını yükseltmek ve bilincini arttırmak amacıyla “Kanser için Pedal Çevir” adlı etkinlikte yürüyüş yapan ve bisiklet süren Sağlık Gönülleri Kulübü öğrencileri,Gençlik Merkezi önünden başlayan yürüyüş ve bisiklet turunu Yavuz Selim Meydanı'ndatamamlamıştır. Etkinliğe Amasya Üniversitesi RektörümüzProf. Dr. Metin ORBAY da katılmıştır.

Image1 (1)

Sağlık Gönüllüleri Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurhan DOĞAN; “Kanser Dünya’da ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sıradadır. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilirliği ve yaşam kalitesinin artırılabildiği göz önüne alındığında özellikle bazı kanser türlerinde korunmanın önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla her yıl 1-7 Nisan arasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bizler de son iki senedir Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri ve Sağlık Gönülleri Kulübü öğrencileri ile birlikte Amasya’da kanserden korunma ile ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Thumbnail _image 2 (1)

Thumbnail _image2

Yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanların yaşamını olumsuz etkileyen kanser, Dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri; akciğer ve prostat kanseri iken, kadınlarda en sık görülenkanser türleri; meme ve tiroid kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Yaygın kanser türleri göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı bir beslenme davranışın kazandırılması, tütün ve ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması,tuzun azaltılması, enfeksiyonlardan korunma ve alkol kullanımının azaltılması ile kanser önlenebilir. Bunun yanı sıra ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ile kansere yakalanmalar azaltılabilir.Kanserde tedavi edici hizmetlerden daha çok koruyucu hizmetler ve erken teşhis üzerine yapılan faaliyetlerle kanseri kontrol altına alabiliriz. Bizlerde toplum sağlığını sürdürmek, farkındalığı artırmak ve hastalıkların önlenebilir olduğunu her defasında vurgulamak için Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ile bir araya gelerek etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Bu vesile ile İl Sağlık Müdürlüğü’nün tüm çalışanlarına, etkinliklerimizin her birinde bizlerden desteğini esirgemeyen Amasya Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Hemşirelik Bölüm Başkanlığı’na, etkinliklere değerli katkılarıyla destek olan, fikir ve emek veren Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine ve Sağlık Gönüllüleri Kulübü üye öğrencilerimize teşekkür etmek istiyorum.’’

Thumbnail _image3