12 MartDünya Böbrek Günü olması dolayısıyla Sağlık Gönülleri Kulübü, böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek için İpekköy Yerleşkesi’nin çeşitli yerlerine broşür ve böbrek sağlığına dikkat çeken notlar astı. Günün önemli bir farkındalığı olarak da İpekköy Yerleşkesi’nde bulunan personel ve öğrenci yemekhanesi öğle yemeğinde tuz ve baharatlar kaldırıldı ve tuz tüketimi azaltılmaya çalışıldı.

Sağlık Gönüllüleri Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurhan Doğan; ‘’Kronik böbrek hastalığı, dünyada ve ülkemizde yaygınlığı hızla artan, salgın halini almış bir toplum sağlığı sorunudur. Kronik böbrek hastalığından korunmak için; düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve vücut ağırlığımızı korumak, tuzu azaltarak yeterli sıvı almak, sigara ve alkol gibi zararlılardan uzak durmak, gereksiz ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınmak, kan basıncı ve kan şekerini düzenli olarak ölçtürmek ve risk grubunda olan bireylerin böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekmektedir. Böbrek hastalıkları şu an da ülkemizde ve dünyada büyük korku oluşturan koronavirüs kadar tehlikelidir ve koronavirüs vakalarının ilerleyen dönemlerde böbrek hasarına da neden olduğu bildirilmektedir. Kronik böbrek hastalığı ve diğer kronik hastalıklara sahip bireylerin koronavirüse karşı daha dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir, bizlerde bu etkinliğimizde böbrek hastalıklarına ek olarak koronavirüse de dikkat çekmeye çalıştık.

Sağlık Gönüllüleri Kulübü Başkanı Öğrenci Hemşire İbrahim Can Uluçay ise böbrek sağlığıyla ilgili yaptıkları bilgilendirmede özellikle tuz tüketiminin azaltılmasına ve su tüketiminin artırılmasına dikkat çektiklerini ifade ederek stand ziyaretçilerine broşür ve su ikram ettiklerini söyledi. Etkinlikte kullanılan materyalleri hazırlamada bizlere yardımcı olan; Sağlık Gönüllüleri Kulübü Üyesi Öğrenciler Selcan BİTON, Şengül YALÇIN, Beyza Nur KARADUMAN ve Nezaket Nur YILDIZ’a teşekkür ederim dedi.

Image1 (5)

Thumbnail _image2 (2)