TÜBİTAK tarafından 2223-B Ulusal Bilimsel Etkinlik Destek Programı kapsamında desteklenen 3. Akdeniz Diyaliz Sempozyumu, Amasya Üniversitesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği ve TÜBİTAK iş birliğiyle 28 Eylül 2025 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Amasya, Antalya, Çorum, Gaziantep, Sivas, Anamur, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden toplam iki yüze yakınkişi iştirak etti.
Bu yılki sempozyumun teması, diyaliz hastalarında damar yolu yönetimi ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik güncel yaklaşımlar etrafında şekillendi. Program kapsamında; arteriovenöz fistülün oluşum süreci ve komplikasyonlarından, kateter kullanımında enfeksiyon ve vasküler sorunlara, hemodiyaliz hastalarında beslenme, fiziksel aktivite, psikososyal destek ve yapay zekâ uygulamalarına kadar pek çok güncel konu ele alındı.
Sempozyumun açılış konuşmalarını; Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi (çevrim içi katılım), Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Orhan Aras, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Sorumlu Hemşiresi Aysun Ünal, Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği Başkanı Uzm. Hemş. Tülay Aksoy ve Türk Nefroloji Derneği Antalya Şube Başkanı Doç. Dr. Ayça İnci gerçekleştirdi.
Rektör Prof. Dr. Turabi konuşmasında, sempozyumun bilgi paylaşımına, yeni iş birliklerine ve mesleki uygulamalara ışık tutacak önerilerin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Ayrıca Amasya Üniversitesi’nin nefroloji hemşireliği alanında öğrencilerin teorik ve klinik becerilerini geliştirmeyi hedefleyen simülasyona dayalı eğitim modeli yürüttüğünü ve bu yıl uluslararası akreditasyon sürecini başlattıklarını vurgulayarak, bu girişimin Türkiye’de bir ilk olacağını ifade etti.
Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Karavin, konuşmasında bilimsel programın ve kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin yalnızca bilimsel bilgi birikimini artırmakla kalmayıp, hasta bakım kalitesine de önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Karavin ayrıca konuşmacılara teşekkür belgeleri ile birlikte sempozyum düzenleme kurulu tarafından Tema Vakfı aracılığıyla hazırlanan fidan dikim sertifikalarını takdim etti.
Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Dernek Başkanı Uzm.Hemş. Tülay AKSOY başarılı ve verimli bir sempozyumu birlikte gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Aynı zamanda Aksoy meslekte 25 yılını dolduran hemşirelere belgelerini takdim etti.
Yoğun ilgi gören sözlü bildiri oturumunda katılımcılar, güncel araştırma sonuçlarını sundu. Program, “EDTNA ve TNDTHD İş Birliğinde Nefroloji Hemşireliği” başlıklı kapanış oturumu ile tamamlandı. Sempozyumun kapanış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Başkanı ve Etkinlik Yürütücüsü Doç. Dr. Eylem Topbaş, etkinlik boyunca paylaşılan bilgi ve deneyimlerin tüm katılımcılar için değerli kazanımlar sunduğunu belirtti. Doç. Dr. Eylem Topbaş katkı sağlayan konuşmacılara, organizasyonda emeği geçen ekibe, desteklerinden ötürü TÜBİTAK’a ve yoğun ilgileriyle sempozyumu onurlandıran tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Akdeniz Diyaliz Sempozyumu, bilimsel içerik ve katılımcı çeşitliliğiyle nefroloji hemşireliğinde klinik uygulamaların gelişimine katkı sağladı. Paylaşılan bilgi ve deneyimlerin hem hasta bakım kalitesinin artırılmasına hem de ulusal ve uluslararası iş birliklerinin güçlenmesine zemin hazırlayacağı vurgulandı.









