5. Uluslararası 9. Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi Düzenlendi.

5. Uluslararası & 9. Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi, 3-5 Mayıs 2018 tarihlerinde “Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü” ev sahipliğinde, Amasya Belediyesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

21

Kongre kapsamında, öncelikle 3 Mayıs 2018’de Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde 19 öğretim elemanının görev aldığı, 7 adet kurs gerçekleştirildi. Bu kapsamda; “Doğum Ağrısıyla Başetme Eğitimi, Doğuma Hazırlık Eğitici Eğitimi, Elektronik Fetal Monitörizasyon Kursu, Epizyotomi Becerisi Geliştirme Eğitimi, Travay Yönetimi ve Yenidoğan Simülasyonu, Hypnobirthing Eğitimi ve Refleksoloji” kurslarına toplam 120 kişi katılım gösterdi.

22

23

22a

23a

24

26

Kongre Programı daha sonra Amasya Belediyesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Açılış, 4 Mayıs 2018’de Amasya Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan, Müzik Öğretmenleri Abidin ŞENDOĞDU yönetimindeki müzik dinletisi ile yapıldı. Daha sonra Kongre Başkanları Öğrenci Ebe Ülkü ÖZSOY, Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mesude ULUŞEN, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Arzu CANSARAN, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY ve Amasya Valisi Dr. Osman VAROL açılış konuşmalarını yaptılar ve Türk Ebeler Derneği BaşkanıDr. Öğretim Üyesi Nazan KARAHAN'ın konuşmaları ile süren kongre, 5 Mayıs Dünya Ebeler Gününde de devam etti.

25

27

28

4 Mayıs 2018’deki açılış konuşmaların ardından, iki gün boyunca “koruyucu sağlık hizmetleri, normal ve riskli gebelik süreci, doğum yönetimi ve ebelik, ebelik eğitimi ve güncel sorunları, yenidoğana bakım ve yaklaşım” konulu beş oturum gerçekleştirildi.  Kongrede 82 sözel bildiri, 262 poster bildiri sunuldu ve kongreye 22 farklı üniversiteden, 496 kişi katıldı. Oturumlar dışında, ayrıca üç de panel gerçekleştirildi.  ICM (The International Confederation of Midwives) Güney Avrupa Bölge Temsilcisi Dr. Rita BORG XUEREB tarafından “Güney Avrupa Bölgesi'nde Ebeliğin Durumu” ve “Perinatal Ruh Sağlığı: Ebeveynliğe Geçiş” başlıklı 2 panel; ve Portekiz Ebelik Hemşirelik Derneği Başkanı ve Porto Sağlık Yüksekokulu öğretim elemanı olan Prof. Dr. Dolores Silva SARDO tarafından; “Ebeliğin Güçlendirilmesi” konulu panel gerçekleştirildi. “Yenidoğana bakım ve yaklaşım” oturumunda ise; ICM Orta Avrupa Bölge Temsilcisi Serena DEBONNET, katılımcılara “Dünyadaki En İyi Emzirme Uygulamaları” başlıklı konuşmasını aktardı.

29

30

"Her Adımda Ebe Desteği" temalı kongrede, bilimin ışığında, güncel yaklaşımlar doğrultusunda, yurt içi ve yurt dışından gelen ebelik mesleğinin değerli üyeleri ve alanlarında uzman konuşmacılarla bir araya gelindi. Gerek bilimsel program, gerekse sosyal programlarıyla zengin bir içeriğe sahip kongre, geniş bir katılımla gerçekleştirilmiş olup, oldukça başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. Bir sonraki kongrenin ise Sivas “Cumhuriyet Üniversitesi”nde düzenlenmesine karar verildi.

30a

31