Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bakanlar Kurulu 3.7.2017 tarih ve 2017/10549 sayılı kararı ile kurulmuştur. Beslenme ve Diyetetik bölümü 2022 yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Programın süresi 8 yarıyıl ve dili Türkçedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü programının amacı, toplumun yeterli ve dengeli beslenmesi ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki bilgilerini uygulayan, geliştiren, araştırmacı ve yenilikçi, evrensel düşünce ve değerlere sahip “diyetisyen” yetiştirmektir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü eğitim programı Yükseköğretim Kurumu Beslenme ve Diyetetik Çekirdek Eğitim Programına (ÇEP) uygun olarak teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. İlk üç yıl mesleki alt yapıyı oluşturmaya yönelik teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. İlk yıl temel tıp bilimleri (anatomi, fizyoloji, tıbbi biyoloji ve genetik vb.) dersleri verilerek sonraki yıllarda meslekle ilgili alan derslerine temel oluşturulmaktadır. Aynı zamanda mesleğe giriş derslerinde etik prensipler, mesleğin tarihçesi, temel uygulama alanları gibi meslekle ilgili bilinmesi gereken konulara yer verilmektedir. Üçüncü sınıfın sonunda yapılan yaz stajına ek olarak son sınıfta dört anabilim dalının çalışma alanlarını kapsayan farklı hastane, kurum ve kuruluşlarda yürütülen dört farklı uygulama dersinde haftada en az 24 saat pratik olmak üzere 7 hafta süre ile uygulama yapılmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 8 yarıyıldaki tüm zorunlu ve seçmeli dersleri başararak, 240 AKTS'yi tamamlamış olmaları gerekmektedir. 

Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olan diyetisyenler birçok alanda istihdam olanağına sahiptir. Bu alanlardan bazıları yataklı tedavi kurumları, renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibi, özel beslenme ve diyet merkezleri, toplu beslenme sistemleri (kreşler, okullar, yemek fabrikaları, otellerin yiyecek içecek servisleri, toplu beslenme yapan tüm kurumlar vb.), gıda sanayisi, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşları, ana çocuk sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, spor merkezleri, eğitim ve araştırma kurumlarıdır.

MİSYON

Beslenmeye ilişkin bireysel ve toplumsal sorunları belirleyebilen, analiz edebilen, çözüm önerileri getirebilen, gerekli beslenme politikaları geliştirebilen, besin seçimi ve beslenme konusunda bireylere fizyolojik, psikolojik, sosyo-kültürel ve ekonomik koşullara dayalı danışmanlık yapabilen, beslenme eğitimi verebilen, sağlığı geliştirici, hastalıklardan koruyucu ve tedavide etkin diyet faktörleri için gerekli alt yapıyı oluşturabilen, bilgi, beceri ve duyarlılık sahibi, bilimsel literatürü takip eden, yorumlayan, disiplinler arası çalışmalara açık, bağımsız ya da ekip olarak proje planlayıp yürütebilen, sonuçları yorumlayabilen, bilimsel toplantılarda sunabilen, ulusal ve uluslararası düzeylerdeki dergilerde yayınlayabilen, kalite yönetimi ve süreçleri çerçevesinde sorumluluk alan, mesleki etik kurallara uygun davranan, bilgisayar ve diğer teknolojik araçları etkin kullanan, istatistik yöntemlere ilişkin ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip diyetisyenler ve eğitimciler yetiştirmektir.

 VİZYON

Ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğe sahip, toplumdaki her yaş grubu için bireysel farklılık ilkesi temel alınarak sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesi, beslenme ilintili hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için uygulanması gereken plan, program ve politikaların oluşturulması amacı ile insan odaklı, sağlık alanında meydana gelen gelişmeleri yakından takip eden, gelişime ayak uydurabilen ve teknolojiye hakim, toplumsal kalkınmaya katma değer ve katılım sağlayacak, nitelikli ve alanında yetkin uzman diyetisyenler ve akademisyenler yetiştiren öncü bir lisansüstü eğitim ve araştırma birimi olmaktır.

 

TEMEL İLKELER

İnsan odaklı olmak

Etik değerlere bağlı kalmak

Hoşgörülü, araştırmacı ve yenilikçi olmak

 

                                                                                           Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Arif İÇER

                                                                                      Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı